Холминська територіальна громада
Чернігівська область, Корюківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація, що має громадсько - суспільний інтерес

09 Грудня, 2021 р., 14:02
За час лікування захворювань і травм Фонд соціального страхування України компенсує працівникам втрачений заробіток. Однак, якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, допомога за таким лікарняним не надається. Підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності є відмітка про виявлене сп’яніння – вона передбачена як в паперовому, так і електронному лікарняному. Її зробить лікуючий лікар після проведення необхідних досліджень (якщо для них будуть підстави) – за результатами буде визначено наявність в організмі пацієнта алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) та ступінь сп’яніння. Відмітка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і отриманими травмами (захворюванням). Остаточне рішення про призначення або відмову в призначенні допомоги приймає комісія із соціального страхування підприємства. Однак, оскільки електронний лікарняний створюється у перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути неготові результати відповідних досліджень. Тоді відмітка про сп’яніння часто вказується лише в другому е-лікарняному, а первинний її не містить. У такому разі необхідно орієнтуватись на номер страхового випадку – оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо відмітка про сп’яніння наявна лише в одному з них. Номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номеру е-лікарняного до знаку дефісу. Докладніше про номер електронного лікарняного і його складові: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4384206641707848. Е-лікарняні стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому лікарняному, комісія зможе призначити допомогу за первинним листком із врахуванням цієї інформації. Водночас, розробники вже працюють над застосуванням позначки про сп’яніння до всіх е-лікарняних у межах одного страхового випадку. Зверніть увагу, сп’яніння є частою причиною травм і набутих захворювань. А серед працівників, які в стані сп’яніння приступають до роботи, спостерігається високий рівень смертельного травматизму. Навіть невисокий вміст алкоголю у крові, який не має явних зовнішніх ознак, викликає зменшення швидкості рухових реакцій, знижує працездатність і уважність, прискорює стомлюваність.             Пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України
09 Грудня, 2021 р., 14:00
Відділом фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області з початку поточного року проведено 717 перевірок суб’єктів господарювання, що займаються роздрібною торгівлею підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального) на території області. За результатами проведених контрольно-перевірочних заходів до суб’єктів господарювання застосовано штрафних фінансових санкцій на загальну суму близько 19 млн гривень. Більша частина нарахованих штрафних фінансових санкцій стосується обігу паливно-мастильних матеріалів. Серед порушень, найбільш розповсюджені: необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального, не подання та несвоєчасне подання довідок про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби, про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального у розрізі кодів товарних підкатегорій. В частині обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб’єкти господарювання найчастіше допускають порушення: реалізація вищевказаних товарів без відображення в чеку коду УКТЗЕД, без наявності супровідних документів та документів щодо походження товарів, реалізації алкогольних напоїв маркованих підробленими марками акцизного податку. Неодноразово були задокументовані факти реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка (тютюн для куріння кальяну), виробником якого зазначались країни Близького Сходу. З метою недопущення вищевказаних порушень, в частині обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, слід обов’язково при отриманні товару вимагати у постачальників супровідні документи на товар та документи на його походження, правильного змісту та форми.
09 Грудня, 2021 р., 13:59
Протягом січня–листопада 2021 року податкові декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік у зв’язку з використанням права на податкову знижку подали понад 4,5 тисяч мешканців Чернігівської області, які визначили до повернення з бюджету 12,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Середня сума податку на доходи фізичних осіб, що задекларована до повернення з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку, на одну особу складає 2,8 тисяч гривень. Найбільшу кількість, а саме 3,6 тисяч декларацій, подано з метою отримання податкової знижки за навчання. Задекларована до повернення з бюджету сума складає 10,5 млн гривень. За результатами проведених камеральних перевірок декларацій про майновий стан і доходи з бюджету вже повернуто більше 3,8 тисячам громадян 11,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Останній день подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік для громадян для отримання податкової знижки - 31 грудня 2021 року (включно).
08 Грудня, 2021 р., 14:16
Клієнти категорії малого та середнього бізнесу можуть спланувати витрати на електроенергію на весь І квартал 2022 року. Постачальник енергоресурсів ТОВ «Чернігівгаз Збут», що працює під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», пропонує укласти договір постачання електричної енергії за тарифом «Фіксований». Це можливість розпочати рік зі стабільною ціною електричної енергії, незважаючи на цінові коливання на оптових ринках, і не турбуючись про вартість енергоносія по завершенні свят. До кінця березня для клієнтів, які скористаються цією пропозицією, ціна електроенергії залишатиметься незмінною. Скористатися тарифом «Фіксований» можуть представники малого та середнього бізнесу, віднесені до групи Б, тобто ті, хто не має засобів погодинного обліку електроенергії, на території об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України. Низка клієнтів, які пристали на пропозицію ТОВ «Чернігівгаз Збут» та уклали договори на постачання електричної енергії за тарифом «Фіксований» у попередніх періодах, уже встигли оцінити його переваги. «Враховуючи суттєві коливання ціни електричної енергії на ринку на добу наперед, планування витрат на енергоносіїв стає непростим завданням. Споживачеві не просто вирахувати ціну, яка складається за підсумками місяця. Так, за даними Оператора ринку, середньозважена ціна на РДН лише протягом останніх двох місяців суттєво зростала: у жовтні — на 25 % у порівнянні з вереснем, у листопаді — на 22 % у порівнянні з жовтнем. Натомість, тариф «Фіксований» дає змогу підприємцям точно порахувати витрати на енергоносій», — підкреслив начальник відділу продажів юридичним особам ТОВ «Чернігівгаз Збут» Ігор Полулях. Укласти договір за тарифом «Фіксований» представники малого й середнього бізнесу можуть до 10 грудня 2021 р. Водночас за клієнтом зберігається право обрання найбільш зручного для нього способу оплати з трьох — передплата, подекадна оплата або ж післяплата. Більше про деталі пропозиції вам розповість менеджер, який працює у вашому регіоні: Коропський, Менський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький, Городнянський, Корюківський, Сновський, Куликівський, Ріпкинський, Чернігівський райони та м. Чернігів: за телефоном: (0462) 94–12–47 (дод. 1224) та (0462) 94–12–47 (дод. 1229); Бахмацький, Борзнянський, Ічнянський, Срібнянський, Талалаївський, Варвинський та Прилуцький райони (з фізичним розташуванням у м. Прилуки): (04637) 7–16–10; Ніжинський, Бобровицький, Козелецький, Носівський райони (з фізичним розташуванням у м. Ніжин): (04631) 7–83–05; Також заявку на укладення договору постачання електричної енергії за тарифом «Фіксований» можна подати через форму «Звороньотнього зв’язку» на офіційному сайті постачальника (https://cn.gaszbut.com.ua/forma-zvazku ).
08 Грудня, 2021 р., 09:55
Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна скориставшись правом на податкову знижку, - нагадує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Руслан Погрібний. Податкова знижка для фізичних осіб, - це документально підтверджена сума витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів, робіт, послуг у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками звітного року у вигляді заробітної плати. Платники податку, які бажають скористатися правом на податкову знижку за підсумками 2020 року, повинні до кінця поточного року подати річну податкову декларацію (разом з відповідними документами) до контролюючого органу за місцем реєстрації громадянина. Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Руслан Погрібний наголошує: «Якщо платник податку до кінця податкового 2021 року не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2020 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься». Нагадуємо, що для заповнення та направлення декларації про майновий стан і доходи можна скористатися електронними сервісами ДПС, а саме, Електронним кабінетом платника.     
08 Грудня, 2021 р., 09:54
Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – Кодекс). До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 Кодексу).  Звертаємо увагу! Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Кодексом. У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 Кодексу. До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу). Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 Кодексу). Так, фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи: - копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача); - копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; - довідку про отримані у звітному році доходи; - документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо. Так, протягом січня – листопада 2021 року податкові декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік у зв’язку з використанням права на податкову знижку подали більше 4,5 тис. громадян Чернігівської області та визначили до повернення з бюджету 12,4 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Середня сума податку на доходи фізичних осіб, що задекларована до повернення з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку, на одну особу складає 2,8 тис.грн.. Найбільша кількість декларацій подано з метою отримання податкової знижки за навчання, а саме 3,6 тисяч декларацій, що складає 80% від поданих декларацій, задекларована сума до повернення 10,5 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб. За результатами проведених камеральних перевірок декларацій про майновий стан і доходи з бюджету вже повернуто більше 3,8 тис. громадянам області 11,3 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Крім цього повідомляємо, останній день подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік для громадян, які мають право на податкову знижку, 31.12.2021 року (включно).
08 Грудня, 2021 р., 08:45
Щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують їм втрачений заробіток. Такі виплати від Фонду призначаються за рішенням МСЕК про стійку втрату працездатності, що необов’язково призвела до встановлення інвалідності, та здійснюються пожиттєво або до повного відновлення працездатності. Так, з майже 188 тисяч потерпілих на виробництві, які сьогодні отримують щомісячні страхові виплати, особами з інвалідністю є 107,7 тисяч людей. При цьому 2 115 осіб мають інвалідність І групи, 12 353 особи – інвалідність ІІ групи, 93 219 осіб – інвалідність ІІІ групи. Розмір щомісячної страхової виплати для них у середньому перевищує загальний показник (4 436,26 грн за підсумками трьох кварталів 2021 року): ? для потерпілих з інвалідністю І групи – на 72,7% (7,7 тис. грн); ? потерпілих з інвалідністю ІІ групи – на 61,3% (7,2 тис. грн); ? і потерпілих з інвалідністю ІІІ групи – на 33,9% (5,9 тис. грн). Нагадаємо, розмір щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум.
08 Грудня, 2021 р., 08:40
https://thedigital.gov.ua/news/poslugi-dlya-lyudey-z-invalidnistyu-na-gidi
08 Грудня, 2021 р., 08:39
Земельним кодексом України (далі – ЗКУ) та Законом України «Про оренду землі» (далі – Закон) визначено, що у разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці, що перебуває в оренді у попереднього власника, до набувача одночасно переходить право оренди земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника такого об’єкта (част. 3 ст.120 ЗКУ, част.3 ст.7 Закону). Факт переходу права власності на об’єкт нерухомості до нового власника є лише підставою для припинення права користування земельною ділянкою попереднім землекористувачем (ст. 31 Закону). Оскільки земельні ділянки, які перебувають у користуванні юридичних осіб, передаються в користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування тільки після припинення користування ними в порядку, визначеному законом, то «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташований на ній об’єкт нерухомості від землекористувача до нового власника майна не відбувається. Підтвердженням «неавтоматичності» такого переходу є положення част. 1 ст. 116 ЗКУ, а саме, юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених ЗКУ, або за результатами аукціону. Податковим кодексом України (далі – Кодекс) визначено, що платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (с. 288 Кодексу). Офіційне визнання та підтвердження державою фактів припинення/набуття речових прав на нерухоме майно забезпечується шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі поданих документів (ст. 2 Закону України від 01.07.2004 р. № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»). Враховуючи вищевикладене, Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу орендодавців та орендарів на необхідність приведення у відповідність договорів оренди.
08 Грудня, 2021 р., 08:37
  Упродовж січня-листопада 2021 року за виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування звернулись 65,8 тис працюючих громадян Чернігівщини - на 12 тис осіб, або 22,2% більше, ніж за той же період минулого року. Для них відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області було нараховано матеріальне забезпечення (зокрема, лікарняні і декретні допомоги) на суму 337,4 млн гривень. Зростання потреби у видатках порівняно з минулим роком склало 67,6 млн грн, або 25,1%. Нагадаємо, що усі українські працівники мають право на компенсацію втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності, догляду за хворими родичами, самоізоляції від COVID-19, на період відпустки по вагітності та пологах тощо. Цей страховий захист забезпечує Фонд соціального страхування України. Аби отримати допомогу від Фонду, працівник має передати своєму роботодавцю листок непрацездатності, на підставі якого здійснюється формування заяви-розрахунку. Дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить саме від дати подання заяви-розрахунку. Дізнатись, чи вже перераховано кошти для виплати допомоги роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників, яка розміщується у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників.  

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь