Холминська територіальна громада
Чернігівська область, Корюківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пенсійний калькулятор: як обрахувати свою виплату

Дата: 13.06.2022 13:28
Кількість переглядів: 190

Кожна застрахована особа може розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком. Допоможе в цьому сервіс «Пенсійний калькулятор».

Цю електронну послугу від Пенсійного фонду складно назвати новою, адже її розробили кілька років тому. Але лише нещодавно після низки удосконалень «Пенсійний калькулятор» став справді ефективним і корисним сервісом. Адже сьогодні під час обчислення страхового стажу і заробітної плати використовують дані, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України.

Для чого і кому
 У Пенсійний фонд звертається чимало людей, які ще не досягли пенсійного віку, проте хотіли б спрогнозувати своє пенсійне майбутнє. Саме вони і є основними «споживачами» послуги «Пенсійний калькулятор». Адже завдяки цьому ресурсу можна підбити певні підсумки трудової діяльності й зрозуміти, що робити і в якому напрямку рухатися, щоб поліпшити свої пенсійні перспективи.

Зрозуміло, що сьогодні точно розрахувати, яким буде розмір пенсії, приміром, у 2050 році, доволі складно. Ніхто не може зі стовідсотковою впевненістю сказати, де працюватиме за рік чи два, яким буде рівень цін, інфляції, показників середньої зарплати тощо. Тому «Пенсійний калькулятор» розраховує умовний розмір пенсії з урахуванням сьогоднішніх реалій. Передусім рівня зарплати на час розрахунку та виходячи з припущення, що весь час до призначення пенсії людина працюватиме офіційно. Саме тому короткострокові прогнози будуть більш точними.

Однак, якщо розмір майбутньої пенсії «Калькулятор» визначає гіпотетично, то наявний страховий стаж на сьогоднішню дату порахує доволі точно (якщо ви введете всі необхідні дані до 01.01.2004 із трудової книжки, диплома тощо). Окрім того, сервіс дає можливість визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу (тобто у 60, 63 чи 65 років).

Як скористатись
 Одне слово, «Пенсійний калькулятор» — це чудова нагода спрогнозувати своє пенсійне майбутнє. Для того, щоб скористатися послугою, потрібно:

  • зареєструватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису;

  • обрати алгоритм розрахунку пенсії – як за введеними даними, так і враховуючи стаж, що буде набуто на дату настання пенсійного віку;

  • актуалізувати дані щодо трудової діяльності – доповнити періоди трудової діяльності з визначенням заробітної плати та відредагувати (за потреби) суми щомісячного заробітку;

  • виконати розрахунок пенсії, натиснувши кнопку «Зберегти та розрахувати»;

  • переглянути дані щодо розміру майбутньої пенсії з урахуванням страхового стажу на дату розрахунку, а також протокол розрахунку.

Якщо «Пенсійний калькулятор» «не бачить» якісь періоди трудової діяльності в автоматичному режимі, проблему можна вирішити інакше: сервіс  дозволяє ввести вручну відсутні періоди трудової діяльності. Зокрема, доступна функція «Очистити та оновити за даними ПФУ». У разі якщо інформація про період роботи відсутня, її можна додати за допомогою кнопки «Додати період» і потім натиснути «Зберегти та розрахувати».

Наразі опрацьовується і найближчим часом буде реалізовано функцію автоматичного підвантаження до «Пенсійного калькулятора» періодів трудової діяльності відповідно до оцифрованої трудової книжки.

Важливо, що результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на Вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Їх можна переглянути у будь-який час.

Калькулятор не робить:

  • розрахунку пенсії по інвалідності;

  • розрахунку пенсії у зв’язку з втратою годувальника;

  • перерахунку пенсії працюючого пенсіонера;

  • розрахунку пенсії в разі переходу з одного виду пенсії на інший.

Сервіс дає змогу:

  • розрахувати страховий стаж та зарплату;

  • визначити право на призначення пенсії та прогнозовану дату досягнення пенсійного віку;

  • розрахувати розмір майбутньої пенсії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь