Холминська територіальна громада
Чернігівська область, Корюківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РАДОМКА: «СЕРЦЕ» У ХОЛМАХ, А «ПУПОВИНА» -У СЕМЕНІВЦІ?..

Дата: 23.07.2018 11:49
Кількість переглядів: 998

РАДОМКА: «СЕРЦЕ» У ХОЛМАХ, А «ПУПОВИНА» -У СЕМЕНІВЦІ?..

Фото без опису

Михайло Новик, в.о. старости

Село Радомка – одне з тих на Чернігівщині, яке у процесі децентралізації приєдналося до громади не свого району, а сусіднього. Так люди вирішили. Радомка увійшла до складу Холминської ОТГ, але все одно живе «на дві сім`ї», бо центр – у Холмах, а діючі заклади мають семенівську «прописку».
Минулого тижня редакція побувала у Радомці.

Дві дороги, два шляхи
З Холмів до Радомки напряму, лісом – 9 кілометрів. У Холмах цей шлях звуть «радомською полосою», у Радомці – «холминською». Його, начебто, років сорок тому меліоратори почали будувати, підсипали трохи щебенем. А в об’їзд, з боку Чорного Рогу – 17 км, але ямами і вибоїнами. Отож місцеві здебільшого користуються прямою дорогою, а «по кругу» дітей до школи у Холми возять.
– Бо обласна ДАІ не погодила ближчий, «лісовий» маршрут, – пояснює в.о. старости Михайло Новик. – А дорога «по кругу» – облавтодорівська, тож самі ремонтувати її не маємо права. Коротший, «холминський шлях», нещодавно підладнали, зробили висипку, для чого згодився фундамент зі згорілого колись Будинку культури та щебінь із свиноферми. Шість днів працювали! Спасибі інвестору Миколі Галаху з ПСП «Дружба» за надану техніку і пальне для наших односельців Василя Алєксєєнка і Олександра Мироненка, які власними тракторами підсобили. Окрема вдячність Миколі Івановичу за постійну підтримку усіх сільських заходів, допомогу фельдшерському пункту, сільському Будинку культури, т.ін. Молодий керівник, сам з Донеччини, у нас працює другий рік, займається рослинництвом, а сільчан не полишає…

«По свідоцтво про смерть – 
у Холми, а по кошти на поховання – у Семенівку»

Виконуючий обов’язки старости Михайло Новик саме у відпустці був, але у приміщення сільради (чи то вже старостату? – Авт.) навідався, як дізнався про візит редакції.
– Наша сільська рада була бездотаційною, – розповідає про життя села. – Тобто, коштів нам вистачало. За власні надходження до бюджету у 2005 році відкрили дитсадок у приміщенні школи (щоправда, через 11 років закрили, бо батьки воліли залишати дітей удома, а не водити у садочок). Своїми силами автомобіль на сільську раду придбали, у пожежну – мотопомпу, компресор і опалювальний котел, крісла і більярд у Будинок культури, для всіх жителів інформаційні таблички з номерами та назвами вулиць, потихеньку займалися ремонтом сільських доріг і відновленням вуличного освітлення… Та всі ми прагнемо кращого, тож з процесом децентралізації більшість радомців захотіла приєднатися до Холмів. Чому не до Жадового чи Семенівки? Бо колись Радомка і належала до Холминського району, та й до Холмів 9 кілометрів, а до Семенівки – 40 км.
– Сподівалися ж, що й служби всі ближчими будуть, – додає діловод Наталія Колько. – Як то Пенсійний фонд, нотаріус, інші, але поки що з цим легше не стало. Ось, приміром, померла людина: по свідоцтво про смерть їдь у Холми, а кошти на поховання – отримуй у м. Семенівці…
Більшість діючих у Радомці закладів (Будинок культури, поштове відділення, фельдшерський пункт, ветеринарний пункт, ін.) теж підпорядковані Семенівці. Відколи у 2011 році згоріло приміщення Будинку культури, сільська рада прихистила під власним дахом і сільський заклад культури, і бібліотеку. Діє місцева пожежна команда (двоє водіїв і боєць). Працюють ФГ «Радомське», Радомське лісництво Семенівського лісгоспу, є чотири приватні магазини. Школу закрили ще до об’єднання.
– Добротне приміщення колишньої школи ми запропонували військовим, які третій рік на сторожі нашого прикордонного краю неподалік села, – каже Михайло Новик. – Приїздило вже їхнє керівництво, дивилося, начебто, сподобалося. Бо хочеться, щоб будівля не пропадала, а ще послугувала людям. А поки що є сторож, який і школу охороняє, і територію села обкошує…
Найнагальніша проблема у Радомці, за словами в.о. старости – дороги по селу підладнати і під’їзну, до села. Хотіли б люди і капличку свою мати…
8 школярів – у Холми, 
9 – у Погорільці

Станом на 1 січня цього року у Радомці налічувалося 419 жителів, з них троє у с. Березова Роща (працездатного населення – 237, старших 65 років – 105, дітей до 18 років – 21). Однак, порахували колись у сільраді, понад 150 людей точно не проживають у селі, лише зареєстровані. За півроку померло 11 осіб і жодної дитини не народилося.
– Село вимирає, – невесело констатує в.о. старости М. Новик. – Та є ще 17 школярів у нас. Дев’ятеро навчаються у Погорільській школі, восьмеро – у Холминській. До обох закладів є підвіз, тільки на Погорільці дорога гірша…
Є і безробітні у селі, і працюючі. Власним транспортом забирає сільчан на роботу ПСП «Дружба» (їхні контора, гараж, зерносклади та ін. – у Чорному Розі), їдеш своїм – надають пальне. На все село у людських господарствах 13 корів. Хто у череду ганяє, хто припинає вдома. Важка праця змушує копійку рахувати і власні сили розраховувати – молоко закуповують у селі по 3,50 грн. за літр.
– Додатковий заробіток влітку – чорниця, – каже Михайло Новик. – Ціна всяка була: і 35, і 45 гривень за кіло. Хто може, возить у Холми – там дорожче. Цьогоріч яблука рясно вродили у колишніх колгоспних садах, тож охочі збиратимуть і здаватимуть на переробку…

«Хай хоч і все закриють, 
а медпункт у селі – залишать!»

Попереджені про скорочення сільські поштарі. Їх у відділенні троє: листоноші Олег Кучма і Любов Кучма та начальник відділення (вона ж і листоноша теж) Марина Войстрик.
– До 1 вересня працюватимемо, а що далі – не знаємо, – кажуть. – Сьогодні (13 липня – Авт.) перший раз приїде у село пересувне відділення. Конкретики ніякої, але не віриться, що для людей краще стане. Сільчани вже обурюються, мовляв, як тепер бути з пенсіями, і навіщо газети передплачувати, якщо вони приходитимуть із запізненням?..
За словами радомських листонош, зараз люди передплачують різні видання, але «Маяк» найбільше (до речі, обирали його і тоді, коли належали до Семенівського району). Хоч, звісно, кожного б’є по кишені здорожчання газет і декому доводиться відмовлятися від улюбленої періодики. От і на сільську раду раніше передплачували різних видань на понад 8 тисяч гривень, тепер – жодного. Кажуть, не можуть собі дозволити…
– Напишіть, будь ласка, про корюківських медиків, – обриває невеселу розмову 54-річна Любов Кучма. – Доводилося бувати на УЗД-діагностиці в обох лікарів, на прийомі в окуліста – дуже сподобалося! Приємно, що ніхто з людей у білих халатах не заводить «своїх» за руку без черги, все так культурно, кожному пацієнту – увага.
– І дерматолог – дуже ввічлива жінка, – додає Марина Войстрик, 35-річна мама трьох дітей. – Медобслуговування у Корюківці і справді заслуговує похвали.
Але найбільше болить сільчанам доля їхнього фельдшерського пункту. Кажуть, уже двічі над ним висіла загроза закриття.
– Хай хоч і все закриють, а медпункт у селі – залишать, – твердо переконана Любов Петрівна. – Інакше село вимре. А у нас такий золотий фельд-шер! До неї ж хоч вдень, хоч вночі – ніколи і нікому не відмовить. Хай ми без роботи залишимось, а наша Валентина Леонідівна – щоб працювала!
«Люди звикли, що 
лікар – до нас їздить» 

26 років трудиться у сільському храмі здоров’я 48-річна Валентина Стихиляс, депутат Холминської селищної ради. Підпорядкований фельдшерський пункт Семенівському Центру первинної медико-санітарної допомоги. І хоч розташований у звичайній сільській хатині, дух медицини тут є! Господарюють удвох з молодшою медичною сестрою Юлією Єрмоленко.
– Пацієнти у нас бувають щодня, – каже Валентина Леонідівна. – І викликів вистачає, учора було шість. Обслуговуємо і дорослих, і дітей – їх на території проживає 26, але ще ж – студенти…
Фельдшер розповіла, що своїх лікарів їхні сільчани обирають у Холмах, Погорільцях, Семенівці. У виборі кожен спирається не лише на авторитет лікаря, а й на власні можливості.
– Річ у тім, що маршрутка у нас є лише на Семенівку, по п’ятницях, – пояснює В. Стихиляс. – Якщо на Холми чи Корюківку, то треба чимось спочатку до траси доїхати, а потім ловити попутку. Або ж самому винаймати транспорт…
Велику роль відіграє роками вибудована тісна співпраця сільського медзакладу і лікаря з Погорільців. Багато років поспіль сімейний лікар Ганна Сташко приїздить у Радомку з медсестрою і лаборантом, консультує людей, на місці беруть загальні аналізи крові і сечі, перевіряють кров на цукор, рівень холестерину, знімають кардіограму, вимірюють артеріальний тиск і внутрішньоочний. Люди звикли до цього! А тому і небезпідставно хвилюються: чи можуть розраховувати на таку ж доступну допомогу на місці, якщо, скажімо, укладуть декларації з холминськими лікарями? І чи нічого відтепер не зміниться для тих, хто обрав своїм лікарем – погорільського?..
***
Щодо подальшої долі радомського фельдшерського пункту, то питання ще розглядається – повідомила головний лікар Корюківського ЦПМСД Світлана Лещенко. Річ у тім, що Національна служба здоров`я України включила населення Радомки, а саме тих її жителів, які ще не уклали декларацій з лікарем (так званий «червоний список») – до Корюківського ЦПМСД, тобто і кошти на них надходитимуть у Корюківку. Тож логічно, що радомський ФП мав би перейти з підпорядкування Семенівського центру – до Корюківського. Однак, це вирішуватиме Семенівська ОТГ, адже фельдшерський пункт перебуває у мережі їхнього Центру. На четвер, 19 липня, була запланована поїздка С. Лещенко і О. Шевчика у Радомку з метою вивчення позиції сільчан – чого прагнуть люди. Світлана Віталіївна констатує, що Корюківський ЦПМСД не проти забрати радомський медзаклад «під своє крило», але тоді, бажано, щоб і жителі села, які ще не визначилися, обирали своїх лікарів у Холмах або Корюківці.
Цього тижня у Радомці було організовано прийом холминським сімейним лікарем Л. Осадчою. Люди приходили на консультацію, бажаючі укладали декларації з терапевтом Володимиром Охріменком (бо Любов Василівна вже набрала свій максимум пацієнтів). А поки що, за словами селищного голови О. Шевчика, до кінця поточного року Холминська ОТГ виділятиме кошти на фінансування радомських закладів, підпорядкованих Семенівці (фельдшерський пункт, бібліотека, Будинок культури, працівників соцслужб). Так вирішили депутати.
Щодо сполучення села з Холмами і Корюківкою, Олександр Шевчик стверджує, що була домовленість з приватним перевізником, який погодився обслуговувати цей маршрут. Але через низьку затребуваність (майже не було пасажирів), той спрацював собі у збиток і – відмовився. А заявку на ремонт дороги, якою здійснюється підвіз радомських учнів у Холминську школу (так само, як і доріг Холми-Камка та Козилівка-Бобрик, якими пролягає маршрут руху шкільних автобусів), Олександр Іванович каже, подавав в облдержадміністрацію ще будучи директором Холминської ЗОШ. З тих пір відремонтували лише частину дороги на Бобрик…

Фото без опису

Фельдшер Валентина Стихиляс

Фото без опису

Сільський Будинок культури 

Фото без опису

Фельдшерський пункт

Фото без опису

Приміщення сільради, у якому розташовані також бібліотека і Будинок культури

Фото без опису

Трирічна Ліля Войстрик пишається своєю 15-річною сестричкою Анастасією, юною майстринею, яка в`яже спицями і крючком, шиє ляльки з капрону (як на фото), вишиває бісером і бере участь зі своїми роботами у конкурсах і виставках. Настя ж завдячує за творчий поштовх своєму вчителю трудового навчання Антоніні Бордаковій.

Фото без опису

Сільські поштарі – Любов Кучма (зліва) і Марина Войстрик

Фото без опису

Корюківська інтернет-газета "Маяк"

Фото Наталії Рубей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь